10.11.2021 – En tillbakablick; Grimme maskinernas resa i Finland

Hur började resan?

Grimme maskinernas resa i Finland har pågått i hela 60 år. Själv använde jag maskinmärket första gången i mitten av 70-talet och 1996 påbörjade vi service av Grimme maskiner. Mycket har hänt under dessa år. Den största förändringen fick vi uppleva i årsskiften 2009–2010 då Grimme maskinernas import flyttades till Grimme Skandinavien och vi, GR Service Oy Ab, blev en officiella samarbetspartner. Den här förändringen förde med sig mycket gott. Både maskinernas och reservdelarnas priser föll till de prisnivåer som sågs i Europa på den tiden. Redan första året föll priserna tiotals procent och reservdelsförsäljningen fyrdubblades.

Grimme maskinen

Grimme maskiner byggs av specialstål vilket gör dem väldigt lätta. De stora däcken samt bra markfrigång är typiska för märket. En dragbar tryckrulle håller alltid arbetsdjupet jämt utan att trycka på potatisbänken. Med justerbara skivristar kan man köra fortare och på så sätt förbättras också effektiviteten.

Vario Drive är en utrustning med vilken man kan justera mattornas hastighet och också köra dem åt andra hållet. Vario Drive och Speed Tronic reagerar på jordmassan genom att automatiskt justera mattornas hastighet. I de flesta modeller kan man även utan att byta draghjul ändra spolavstånd på mattan. I modellerna SE 280 och 290 kan du justera avstrykarens vinkel på 1.-piggmattan och på så sätt utnyttjas marknadens största 2.55 kvadrats yta. I de flesta maskiner finns slirövervakning där man också kan se maskinens aktiva slitningsgrad. Piggamatta 2 och 3 är utformade så att såll är varsamt och effektivt. Effektiv upptagning kräver också stor tank som i 2-radig kan vara över 9 ton. Grimmes hjuldrag samt andra tilläggsdelar (så som kamerautrustning) är alltid av högsta kvalitet.

Och resan fortsätter

De heltäckande servicenätverket och väldigt stora reservdelslagret är byggt för att betjäna kunder så bra som möjligt. Resan som börjat på 70-talet fortsätter. Viljan att hjälpa de finländska potatis- och rotfruktsodlarna har överförts på den yngre generationen, som i framtiden fortsätter stå till tjänst på alla tänkbara sätt. Vi följer branschens utveckling med stort intresse även de följande 25 åren.

Timo Myllyviita
Servicechef, Finland