10.11.2021 – Katse taaksepäin; Grimme koneiden matka Suomessa

Miten kaikki alkoi?

Grimme koneiden matka Suomessa on jatkunut jo 60 vuotta. Itse olen nostanut perunoita konemerkillä ensimmäisen kerran 70-luvun puolessavälissä ja vuonna 1996 aloitin Grimme koneiden huollon. Paljon on tapahtunut matkan varrella. Suurimman muutoksen saimme kokea vuodenvaihteessa 2009–2010 jolloin Grimme koneiden maahantuonti siirtyi Grimme Skandinavien yritykselle ja me, GR Service Oy Ab, lähdimme viralliseksi yhteistyökumppaniksi.

Tämä muutos toi mukanaan paljon hyvää. Sekä koneiden että varaosien hinnat putosivat Euroopan hintojen tasolle. Heti ensimmäisenä vuonna varaosien hinnat putosivat useita kymmeniä prosentteja ja varaosa- myynti nelinkertaistui.

Grimme kone

Grimme koneet rakennetaan erikoisteräksestä, jonka vuoksi ne ovat erittäin keveitä. Isot renkaat sekä suuri maavara ovat ominaista merkille. Vedettävä painorulla pitää työsyvyyden aina tasaisena puristamatta penkkiä. Säädettävillä leikkureilla voidaan ajaa nopeammin ja näin seulontateho paranee.

Vario Drive on varuste jolla nostomattojen nopeudet säädetään portaattomasti. Myös peruutusvaruste on ollut myynnissä useita vuosia. Yhdessä Vario Drive ja Speed Tronic reagoivat tulevaan maamassaan muuttaen mattojen nopeuksia automaattisesti. Useimmissa malleissa voi vetopyöriä vaihtamatta muuttaa myös mattojakoa. SE 280 ja 290 malleissa voit säätää suistimen kulmaa 1–siilimatolla jolloin markkinoiden suurin 2.55 neliön teho hyödynnetään. Useimmista koneista löytyy luistonvalvonta jolla voidaan myös nähdä koneen aktiivinen rasitusaste. 2 ja 3 siilimatot ovat suunniteltu niin, että seulonta on hellää ja tehokasta. Tehokas nosto tarvitsee myös ison säiliön joka voi olla 2 rivissä jopa yli yhdeksän tonnia. Grimmen pyörävedot sekä muut lisäosat (esim. kamerajärjestelmät) ovat aina huippuluokkaa.

Matka jatkuu

Kattava huoltoverkosto ja erittäin suuri varaosavarasto on rakennettu palvelemaan asiakkaita mahdollisimman hyvin. 70-luvulla alkanut matka jatkuu yhä. Tahto olla auttamassa Suomalaisia peruna- ja juuresviljelijöitä on siirretty myös jälkikasvulle, joka tulee tulevaisuudessa pitämään puolianne yhdessä sitkeän vanhemman sukupolven kanssa. Seuraamme isolla kiinnostuksella alan kehitystä myös seuraavat 25 vuotta.

Timo Myllyviita
Huoltopäällikkö, Suomi